RSS

Ceritera

10 Jan

Ceritera 1 :

Pakcik Teksi: Kenapa Malizi(Malaysians) sekarang dah tak macam dulu?

Kami: Kenapa?

Pakcik Teksi: Dulu tudung kamu semuanya tutup aurat.Baju pun tak ketat.Sekarang kamu tengoklah sendiri.

Diam

Pakcik Teksi : Dulu masa awal-awal Malizi datang sini.Kami suka sangat.Sebab kami harap Malizi dapat bawa perubahan, bawa hidayah pada Arab.Tengoklah sendiri. Malizi, bukannya dari bangsa arab pun. Tapi, Islam dia, Islam sebenar-benarnya. Tengoklah pada pakaian sendiri.Macam antunna semua.Kalau tengok Arab, baju ketat, seluar ketat. Tudung pun tak tutup bahagian yang sepatutnya.

Diam. (dalam hati..Adeh! Pakcik ni..ni yang nak cakap don’t judge a book by its cover.boleh ke?)

Pakcik Teksi: Kenapa jadi macam sekarang?

Kami: Maksudnya?

Pakcik Teksi : Kenapa ramai Malizi sekarang dah pakai baju macam Arab? Sepatutnya kamu bawa perubahan pada Arab. Bukannya terpengaruh dengan budaya Arab.

Kami: (Adoi!:( )bla..bla..bla..

Ceritera 2

Siapa pernah baca buku motivasi dan seangkatan dengannya?

Atau pernah pergi ke ceramah motivasi dan seangkatan dengannya?

Atau pernahkah kita mendengar istilah subconcious mind dan superconcious mind?

Subconcious mind-Psychic activity just below the level of awareness(Wordwed Dictionary)

Dan pastinya kita pernah juga mendengar positive thinking.Rata-rata, golongan manusia yang berjaya mengamalkan positive thinking.

Contohnya:

Seorang manusia agung, yang dikenali sebagai the genius,  atau lebih layak digelar the super genius namanya Muhammad ibn Abdullah (Sallahu’alahiwasallam) seringkali berfikiran positif.

(Kalau ada yang dikalangan pembaca masih belum mengenali manusia ini , sila hantar emel pada saya ya)

Ketika para sahabat dan baginda menggali parit Khandak :

“Constantinople (kini Istanbul) akan jatuh ke tangan tentera Islam. Rajanya adalah sebaik-baik raja, tenteranya adalah sebaik-baik tentera.”

Kita sendiri telah menyaksikan kebenarannya bukan?

Apakah sebenarnya positive thinking dan subconcious mind ini ? Mengapa ia begitu berjaya?

Menurut kesepakatan pakar-pakar motivasi, subconcious mind ini bila digabungkan secara beramai-ramai a.k.a berjamaah akan digelarkan superconcious mind.

Superconcious mind pula secara semulajadinya MAMPU DICAPAI DAN BERJAYA MENJADI KENYATAAN.

Izinkan saya menukar semua perkataan ‘motivasi’  ini kepada satu perkataan yang sinonim dengan hidup kita iaitu DOA.

Apakah maksud doa?

A person who asks a god or someone who is in a position of power for something in an anxious way that shows that they do not think of themselves as very important (Cambridge Dictionary)

Doa (Kamus Dewan Edisi ke-4):-

1. permohonan (permintaan) kpd Tuhan.

2. kebaikan (yg dipinta) dgn restu drpd Tuhan.

3. potongan ayat terutama drpd Quran (hadis dsb) yg dibaca utk memohon sesuatu kebaikan drpd Tuhan.


Sekarang,

Kita fikirkan kembali.Mengapa kita berdoa?

Jawapannya,pastilah supaya segala hajat kita dikabulkan bukan?(Tak tahulah kalau pembaca ada tujuan lain..)

Dan Tuhan kamu berfirman: “Berdoalah kamu kepadaKu nescaya Aku perkenankan doa permohonan kamu.

(Al-Mu’min:60)


Maaf, dah berjela-jela pula penerangan yang diberi.Tapi,pembaca masih lagi tertanya-tanya ‘what’s the point right now?’

Nampak tak persamaan SUPERCONCIOUS MIND dan DOA sekarang ni?

So,

Within every second that pass day and night,

Have a full trust in Him,

Be as humblest as we can,

Let our hearts, our minds, our souls connected with one wish.

Let us fly across the stupid border by our superconcious mind.

O’Allah, who unite our hearts together,

O’Allah, The Glorius, The Owner of Kingdom,

Bring us the glory of Islam back,

O’ Allah,The Mighty,The Compeller,

Grant us victory against Israel.Against the kuffar..

muslim-kids-praying1

Truly,

Damadelunas

 
7 Comments

Posted by on January 10, 2009 in Sharing is caring

 

7 responses to “Ceritera

  1. mizmanners

    January 10, 2009 at 11:47 am

    perghh..
    rasanya peribahasa “don’t judge a book by its cover” tu valid utk buku n kitab2 je kot.
    sbb kebenaran iman tu akan terzahir pada luaran. btol tak..?

     
  2. atie~

    January 10, 2009 at 12:47 pm

    pakaian org arab tu cmane?.xberapa jelas.
    sbb setahu sy,they’re wearing black robe kan?.

     
  3. sapo-sapo

    January 10, 2009 at 1:39 pm

    correct correct…
    bunyinya same macam Law Of Attaction..You will get what you attract to you and you will attract what you believe will come to you…

    Dalam islam konsep ini lebih kurang dengan konsep tawakkal, di mana keyakinan kita terhadap Yang Maha Pemberi adalah sangat positif…

    Sebab tu ada cerita wali-wali yang ada macam-macam keramat, kerana wali-wali ini keyakinan mereka sangat tinggi kepada Allah. Sehingga seorang wali itu mengatakan tawakkal adalah seperti memasukkan tangan ke dalam mulut seekor jerung tetapi yakin jerung tersebut tidak akan memakan tangannya kerana yakin dengan doaNya kepada Allah.

    Tetapi perlu berhati-hati juga kerana ada yang sesat kerana tersilap memahami konsep positive mind ni. Dia jangka dia akan dapat apa yang dia nak kerana gelombang otak dia yang kuat menarik objek kemahuannya ke arahnya, iaitu salah sesuatu kekuasaan alam, tidak disandarkan pada kekuasaan Allah. Ni lah benda yang dia cerita dalam sesi-sesi motivasi positive mind. Gelombang-gelombang then bla bla bla bla…Ada benarnya tapi perlu tahu apa hakikatnya…

    Jadi buangkan segala ragu-ragu terhadap apa yang kita minta kepada Allah kerana sudah pasti Allah akan memakbulkannya

     
  4. dealova

    January 10, 2009 at 4:10 pm

    dont judge peolple by its curly blown hair,
    sbb dh lama x g spa la tu….=p

    dont judge a mee by its colour..
    sbb megi pn colour dye sme je ngn mee…=p

    so…
    semuanya berdasarkan hati…

     
  5. mizmanners

    January 10, 2009 at 9:18 pm

    x sume org arab pakai niqab n jubah hitam..
    kalau nak dikira mmg peratus dia sgt ckit.
    kebanyakan golongan muda mesir pakai ketaaaat..

     
  6. damadelunas

    January 10, 2009 at 11:53 pm

    atie,
    boleh tak kalau saya cakap awak kena datang ke negara arab dulu? hehe..macam mana kita tengok orang Malaysia pakai,macam tu juga Arab kat sini.Cuma bezanya,kalau pakai baju lengan pendek tu,diorang pakai baju ketat(melekat kat kulit..=P) lengan panjang kat dalam.

    sapo-sapo kalau ada blog boleh explain pasal subconcious..bla..bla..

    dealova,=)

     
  7. fItRiNa

    January 12, 2009 at 4:47 am

    jst an add, even nowadays, arabic black robes (in saudi country) mostly or should i say many of them are fit-to-their-bodies design. they tend to follow suit recent fashions. no wonder why the taxi driver asking tht kinda quest.

     

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: