RSS

Adik bb

12 Jan

usaid

adik biby kesayangan abang n kakngah
adik biby kesayangan abang n kakngah

07 Januari 2009

Jam menunjukkan 7.30mlm. Aku sedang menelaah buku yang masih banyak lagi berbaki ketika aku menjawb panggilan seorang ukhti yang mengkhabarkan tentang kelahiran seorang lagi bakal penyambung generasi perjuangan Islam, ”Baby boy! baby boy!” excited kedengaran suara itu di hujung talian.

Siapa?” aku bertanya walaupun sudah mengagak bahawa baby yang dimaksudkan adalah permata hati abu dan ummu huzaifah..

Aku dan kawan-kawan rase sangat bersyukur menerima berita yang dinanti-nantikan sejak 9 bulan lalu…Alhamdulillah..syukur sangat2..

Sempat juga bersembang-sembang dengan Ummu Huzaifah ketika melawat beliau di rumahnya..


Beliau sangat-sangat berharap ’pahlawannya’ itu dapat menjadi mujahid pada suatu hari nanti..dan apa yang paling mengharukan hati kami adalah beliau berharap ’adik bb’ (seperti yg diungkapkn huzaifah) itu dapat menyelesaikan masalah di ghaza. Hurm… rasa macam jauh sangat je… tapi bila difikir kembali memang masalah Palestin sudah lama berlarutan sedari kita belum dijadikan lagi.

Ketika ditanya bagaimana hendak melahirkan generasi baru yang memahami Islam sebenar-benarnya, Ummu Huzaifah berkata mereka haruslah dididik dari kecil lagi supaya mengenali Allah, bagaimana? dengan mengenali Al-Quran seseorang itu dapat mengenal Allah..memang kami lihat Huzaifah dan Umniyah dibesarkan dalam suasana Islamik yang jarang kita lihat di abad 21 ini.

“Abang sudah pandai mengenal huruf2 jawi dan membaca surah2 pendek.”

“Tapi..,” sambung k mar lagi, “abang lebih tertarik dengan starfall.com kebelakangan ini…” Kenapa? Mungkin kerana laman web untuk kanak-kanak itu lebih menarik dan interaktif..


Kalau kita tengok sekarang ini susah sangat nak cari rancangan keagamaan yang menarik untuk kanak-kanak.

Apa lagi..ayuhlah kita berusaha menggilap bakat ICT (or apa sahaja) untuk menarik minat orang di luar sana ke arah Islam…

Untuk akhirnya..mabruk buat Ustaz Sobri & Ustazah Mardhiyah.

Kami doakan semoga abang, kak ngah dan adik bb menjadi anak-anak yang soleh seperti yang diharap oleh abi dan ummi…


Yang terbaru, kami dapat tahu, adik biby dah dapat nama. Usaid Al-Qassam, sempena perang Furqan yang sedang berlaku di Ghaza. Wahai mujahid muda, moga mengikut jejak langkah para pejuang Izzudin Al-Qassam mempertahankan Al-Aqsa! Allahummansur ikhwaanana fi ghazzah.


~biomphalaria alexanderina~

 
6 Comments

Posted by on January 12, 2009 in Wheel of life

 

6 responses to “Adik bb

  1. mizmanners

    January 12, 2009 at 9:53 pm

    comelnye usaid tu..
    td ktorang tengok mata usaid da stat kuning
    mcm nak jaundice.
    doakanla usaid dan k.mar sihat selalu =)

     
  2. jalan lurus

    January 13, 2009 at 10:51 am

    comelnya, mg mjadi penyambung generasi da’wah, insyaAllah (huzaifah dh pandai sebut ni)

    By the way, dapat agak those nicknames belong to whom; just by reading the post =)
    “bahasa jiwa bangsa” kasyaf2..hehe

    Maju maju terus maju, pejuang sejati..

     
  3. jalan lurus

    January 13, 2009 at 10:53 am

    silap.. ‘just by reading all those posts’

     
  4. damadelunas

    January 13, 2009 at 1:21 pm

    comelnya..

    Ya Allah..tak sabar nak habiskan exam dan pergi jumpa usaid..

    jalan lurus,
    kalau tahu siapa orangnya baguslah kan..
    kalau tak tahu pun bagus juga..

     
  5. biomphalarialexanderina

    January 15, 2009 at 3:11 pm

    mmg sgt comel…subhanallah…
    (tgkla siapa pewaris gene nya)

    btw..tak sabar plak rsenya nk tunggu kelahiran 2 orang lagi ‘ahli baru’…

    nnti bolehla dorang bergabung tenaga untuk menyambung perjuangan kan….:)

     
  6. damadelunas

    January 15, 2009 at 5:29 pm

    doakan semuanya selamat…
    insyaAllah akan datang, ramai lagi akan menyusul😉

     

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: