RSS

exam lagi???

15 Mar

 

Kita manusia. Manusia itu imannya bila dibaja mampu jadi lebih mekar daripada mawar di hening pagi. Tapi bila lupa disiram, layulah iman itu lalu menjauhkan manusia daripada Penciptanya. Sesungguhnya iman itu bila ada dalam hati,tersesarlah segala kegelapan dan nafsu syahwat. Iman itu petunjuk dalam merungkaikan segala kekusutan dalam jiwa. Layaklah diungkapkan, iman satu mukjizat yang diperlukan oleh seorang yang bernama manusia.

Mukjizat ini kalau ditatang bagai minyak yang penuh, akan lahir mukmin sejati, sama ada doktor, jurutera, juruukur, jurutaip dan segala juru yang ada. Hatinya penuh yakin dengan keesaan Allah. Dia satu-satunya yang layak disembah, yang wajar didahulukan dalam setiap urusan. Yang didamba oleh seorang hamba yang beriman adalah redha Tuhannya. Hala tuju, perancangan, impian dan wawasan semuanya menjurus kearah menggapai redha Allah.  Maka barangsiapa mengharap pertemuan dengan Tuhannya maka hendaklah dia mengerjakan kebajikan dan janganlah dia mempersekutukan dengan sesuatu pun dalam beribadah kepada Tuhannya’ (Al-Kahfi : 110)

Mukmin itu pengharapannya hanya pada Allah. Tawakalnya tidak ada pada yang lain selain Dia. ‘Dan bertawakallah kamu hanya kepada Allah jika kamu orang-orang beriman’ (Al-Maidah:23). Menyelusuri sirah para rasul, terpancar ketinggian tawakal mereka pada Allah. Mengambil Nabi Ibrahim a.s sebagai contoh, tatkala baginda meninggalkan Hajar dan Ismail di tengah-tengah padang pasir yang kontang. Ismail, anak yang dinanti sekian lama, yang ingin dilihat tawanya saban hari, yang ingin disandarkan segala harapan dan cita-cita. Tapi,apabila datangnya sebagai perintah daripada Allah, Ibrahim terima selapang hati. Serahkan segalanya pada Allah kerana yang pasti, segala yang dititipkan olehNya, tidak ada natijahnya kecuali yang terbaik untuk seorang mukmin.

Begitu juga ketika Nabi Muhammad menenangkan Abu Bakar tatkala kafir Quraisy semakin menghampiri tempat  persembunyian mereka di Gua Thur. Sedikit lagi mata dihala ke bawah, akan terlihatlah kaki-kaki mereka. Tapi, hakikatnya Allah yang menentukan sama ada orbicularis oculi itu perlu ‘contract’ ataupun tidak. Indahnya kalam Nabi  s.a.w, “Apakah sangkaanmu, bila kita berdua, maka Allah yang ketiga”.

Iman itu, bila menjadi pemastautin tetap dalam hati, bakal melahirkan jiwa yang bersedia untuk taat dan berkorban demi Allah dan Rasulnya.  Rasulullah sendiri mengorbankan seluruh hidupnya ; waktu, usaha, keluarga, harta, negara segalanya demi memastikan risalah Islam sampai kepada generasi hari ini dan akan datang. Contohilah baginda jika Allah dan syurga menjadi impian.

Kutiplah semangat pengorbanan yang dizahirkan oleh para sahabat. Cemburu dan akurnya Umar Al-Khattab pada darjat pengorbanan Abu Bakr.  Umar kata, hartanya separuh untuk Islam, separuh lagi untuk keluarganya, tapi Abu Bakr kata, hartanya semua untuk Islam. Lalu keluarganya bagaimana?  “Aku tinggalkan pada mereka, Allah dan rasulNya”. Tanpa ragu-ragu.

Bezanya pengorbanan seorang mukmin, dan seorang musyrik. Allah abadikan kisah ahli-ahli sihir Firaun dalam Al-Quran khusus buat tatapan umat Muhammad. Mereka mengharapkan sesuatu daripada Firaun apabila diarahkan untuk menentang Nabi Musa. Maka Firaun memberi janji, “Kamu semua orang yang sangat dekat denganku”. Sesudah Nabi Musa memperlihatkan mukjizatnya, selepas Allah mencampakkan hidayah pada hamba-hamba pilihannya, ugutan Firaun dipandang sebelah mata. Kata ahli sihir, “Lakukanlah apa yang kamu hendak, apa yang kamu lakukan, semuanya di dunia, sedangkan Allah itulah yang Maha Kekal”.  (As-Syuaraa’: 41-47, Taha :71-73). Pengorbanan seorang mukmin dilakukan tanpa syarat, kerana segalanya kerana taat.

 

Sekilas pandang, hambanya kita hamba yang bagaimana? Sabarkah kita bila diuji, bersyukurkah kita bila diberi nikmat? Tawakal kita setinggi mana? Kadangkala terlintas juga di hati si anonymous, “Walaupun aku study sempoi je, tp sebab otak yang cepat pick up, aku excel jg” . Di mana Allah kita letakkan bila mengungkap kata-kata itu? Kita sering sedar akan nikmat dan kelebihan yang ada, tetapi sering lupa menghargai  Yang Maha Mengurnia. Istighfar sebaik penawar. Pengorbanan kita sebesar mana? Kata seorang soleh, berkorbanlah mengikut keperluan orang yang memerlukan bukan berdasarkan kemahuan orang yang ingin berkorban.

Susahnya…mulalah dari sekarang, merangkak, menapak, berjogging dan berlari. Terus berlari, menggapai redha Ilahi.  Hadapilah peperiksaan yang menjelang ini sebagai seorang hamba yang sanggup berkorban tidur dan rehat, usaha dan usaha diiringi tawakal serta solat, agar dilimpahi Allah kurnia yang tiada had.

Ya zaljalaali wal ‘izzah, wansur ikhwaanana fi ghazah.ilal amal

                                                                                                                                         

Advertisements
 
5 Comments

Posted by on March 15, 2009 in Sharing is caring

 

5 responses to “exam lagi???

 1. along

  March 16, 2009 at 1:46 pm

  mabruk atas post yg dekat di hati..
  indahnya bila berada dalam tarbiah..
  moga amal menjadi hujah buat kita di depan Allah kelak..

   
 2. al-huda

  March 17, 2009 at 12:04 pm

  dan bila ujian itu telah datang
  disitulah pembuktian ubudiyyah hamba

  moge same2 dalam golongan mereka yg solehin..
  salam ukhwah dan salam mujahadah..
  may Allah bless~

   
 3. inni akhafullah

  March 19, 2009 at 5:38 pm

  asslkm jemput lawati blog kami http://syakiringroup.blogspot.com/

   
 4. mizstrawberry

  March 24, 2009 at 7:33 pm

  bila tension nak exam….

   
 5. rifahthetwin

  March 25, 2009 at 7:56 pm

  bittaufiq wannajah..semoga dipermudahkan menghadapi exam..

   

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: