RSS

Khutbah Rasulullah Menyambut Ramadhan

04 Sep

 

Wahai manusia! Sungguh telah datang kepada kalian bulan Allah dengann membawa berkah rahmat dan maghfirah. Bulan yang paling mulia di sisi Allah. Hari-harinya adalah hari-hari yang paling utama. Malam-malamnya adalah malam yang paling utama. Jam demi jamnya adalah jam yang paling utama.

                Inilah bulan ketika kamu diundang menjadi tamu Allah dan dimuliakan olehNya. Di bulan ini nafas-nafasmu menjadi tasbih, tidurmu ibadah, amal-amalmu diterima dan doa-doamu diijabah. Bermohonlah kepada Allah Rabbmu dengan niat yang tulus dan hati yang suci agar Allah membimbingmu untuk melakukan shiyam dan membaca KitabNya.

                Celakalah orang yang tidak mendapat ampunan Allah di bulan yang agung ini. Kenanglah dengan rasa lapar dan hausmu di hari qiamat. Bersedekahlah kepada kaum fuqara dan miskin. Muliakanlah orang tuamu, sayangilah yang muda, sambungkanlah tali persaudaraanmu, jaga lidahmu, tahan pandanganmu dari apa yang tidak halal kamu memandangnya dan pendengaranmu dari apa yang tidak halal kamu mendengarnya.

                Kasihilah anak-anak yatim, nescaya dikasihi manusia anak-anak yatimmu. Bertaubatlah kepada Allah dari dosa-dosamu. Angkatlah tangan-tanganmu untuk berdoa pada waktu solatmu kerana itulah saat-saat yang paling utama ketika Allah Azza Wajalla memandang hamba-hambanya dengan penuh kasih; Dia menjawab mereka ketika mereka menyeruNya, menyambut mereka ketika mereka memanggilNya dan mengabulkan doa mereka  ketika mereka berdoa kepadaNya.

                Wahai manusia! Sesungguhnya diri-dirimu tergadai kerana amal-amalmu, maka bebaskanlah dengan istighfar. Punggung-punggungmu berat kerana beban (dosa)mu, maka ringankanlah dengan memperpanjangkan sujudmu. Ketahuilah! Allah Ta’ala bersumpah dengan segala kebesaranNya bahawa Dia tidak akan mengazab orang-orang yang solat dan sujud, dan tidak akan mengancam mereka dengan neraka pada hari manusia berdiri di hadapan Rabb al-Alamin.

                Wahai manusia! Barangsiapa di antaramu memberi orang berbuka kepada kepada orang-orang mukmin yang berpuasa di bulan ini, maka di sisi Allah nilainya sama dengan membebaskan seorang budak dan dia diberi keampunan di atas dosa-dosa yang lalu. Sahabat-sahabat lain bertanya: “Ya Rasulullah! Tidaklah kami  semua mampu berbuat demikian?”. Rasulullah meneruskan: “Jagalah diri kamu dari api neraka walaupun hanya dengan sebiji kurma.  Jagalah diri kamu dari api neraka walaupun hanya dengan seteguk air.”

                Wahai manusia! Siapa yang mengelokkan akhlaknya di bulan ini ia akan berhasil melewati sirathol mustaqim pada hari ketika kaki-kaki tergelincir. Siapa yang meringankan pekerjaan orang-orang yang dimiliki tangan kanannya (pegawai atau pembantu) di bulan ini, Allah akan meringankan pemeriksaanNya di hari Qiamat.

ukhuwwah

                Barangsiapa yang menahan kejelikannya di bulan ini, Allah akan menahan murkaNya pada hari ia berjumpa denganNya. Barangsiapa yang memuliakan anak yatim di bulan ini, Allah akan memuliakanNya pada hari ia berjumpa denganNya. Barangsiapa yang menyambungkan tali persaudaraan di bulan ini, Allah akan menghubungkan dia dengan rahmatNya pada hari ia berjumpa denganNya. Barangsiapa yang memutuskan kekeluargaan di bulan ini, Allah akan memutuskan dia dengan rahmatNya pada hari ia berjumpa denganNya.

                Barangsiapa melakukan solat sunat di bulan ini, Allah akan menuliskan baginya kebebasan dari api neraka. Barangsiapa yang melakukan solat fardhu, baginya ganjaran seperti melakukan 70 solat fardhu di bulan lain. Barangsiapa memperbanyak selawat kepadaku di bulan ini, Allah akan memberatkan timbangannya pada hari ketika timbangan meringan. Barangsiapa di bulan ini membaca satu ayat al-quran, ganjarannya sama seperti mengkhatam Al-Quran di bulan lain.

                Wahai manusia! Sesungguhnya pintu-pintu syurga dibukakan bagimu, maka mintalah kepada Tuhanmu agar tidak pernah menutupkannya bagimu. Pintu-pintu neraka tertutup, maka mohonlah pada Rabbmu untuk tidak akan pernah dibukakan bagimu. Syaitan-syaitan terbelenggu, maka mintalah agar ia tak lagi pernah menguasaimu. Amirul mukminin berkata: “Aku berdiri dan berkata: “Ya Rasulullah! Apa amal yang paling utama di bulan ini?” Jawab Nabi: Ya Abal Hasan! Amal yang paling utama di bulan ini adalah menjaga diri dari apa yang diharamkan Allah”.

                Wahai manusia! Sesungguhnya kamu akan dinaungi oleh bulan yang sentiasa besar dan lagi penuh keberkatan, iaitu bulan yang di dalamnya ada satu malam yang lebih baik dari seribu bulan: bulan yang Allah telah menjadikan puasanya suatu fardhu, dan qiam di malam harinya suatu tathawwu’.

                Barangsiapa yang mendekatkan diri kepada Allah, dengan suatu pekerjaan kebajikan di dalamnya, samalah dia dengan orang yang menunaikan suatu fardhu di dalam bulan yang lain.

                Ramadhan itu adalah bulan sabar, sedangkan sabar itu adalah pahalanya syurga. Ramadhan itu adalah bulan memberi pertolongan(shahrul muwasah) dan bulan Allah memberikan rezeki kepada mukmin di dalamnya.

                Barangsiapa yang memberikan makanan berbuka seseorang yang berpuasa, adalah yang demikian itu adalah merupakan pengampunan bagi dosanya dan kemerdekaan dirinya dari neraka. Orang yang memberikan makanan itu memperoleh pahala seperti orang yang berpuasa tanpa sedikit pun berkurang.

                Para sahabat berkata: Ya Rasulullah, tidaklah semua kami memiliki makanan berbuka puasa untuk orang lain yang berpuasa”. Maka bersabdalah Rasulullah s.a.w, “Allah memberikan pahala kepada orang yang memberi kurma, atau seteguk air, atau sehirup susu”.

                Dialah bulan yang permulaannya rahmat, pertengahannya ampunan dan akhirnya pembebasan dari api neraka. Barangsiapa yang meringankan beban dari budak sahaya nescaya Allah mengampuni dosanya dan memerdekakannya dari api neraka.

                Oleh kerana itu banyakkanlah yang empat perkara di bulan Ramadhan; dua perkara untuk mendatangkan keredhaan Tuhanmu, dan dua perkara lagi kamu sangat menghajatinya.

                Dua perkara yang pertama ialah mengakui dengan sesungguhnya bahawa tidak ada Tuhan selain Allah dan mohon ampun kepadaNya. Dua perkara yang kamu sangat memerlukannya ialah mohon syurga dan perlindungan dari neraka.

                “ Barangsiapa memberi minum kepada orang yang berbuka puasa, nescaya Allah memberi minum kepadanya dari air kolamKu dengan suatu minuman yang dia tidak merasakan haus lagi sesudahnya sehingga dia masuk ke dalam syurga” (HR Ibnu Huzaimah)

 WAALLAHUA’LAM

Advertisements
 
3 Comments

Posted by on September 4, 2009 in Sharing is caring

 

3 responses to “Khutbah Rasulullah Menyambut Ramadhan

 1. damadelunas

  September 4, 2009 at 7:02 pm

  waaah…
  ukhti ba…terubat rindu kami…
  3 entries in a day.
  rabbuna yuqowi insyaAllah…
  doakan kami di sni sekali 😀

   
 2. mizstrawberry

  September 5, 2009 at 6:41 pm

  haah, ni mmg semangat btol ni,
  semoga istiqamah.. ameen 😀

   
 3. ukhti sodiq

  September 5, 2009 at 7:11 pm

  salam..
  jzkk ukhti…entries yg sgt banyak mengingatkan
  sgt merasai apa yang ukhti rasai..terasa sgt diuji iman
  praktis itu sememangnya sukar daripada apa yang dijangka
  doa moga Allah tsabatkan kita atas jalan menuju kepada ketaatan padaNya
  doakan akhwt sume, moga Ramadhan ini lebih baik berbanding sebelumnya, kita tak pasti apakah kita bakal berjumpa dengan Ramadhan akan datang..
  Allahumma ballighna lailatal qadr Allahumma ballighna Ramadhan

   

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: