RSS

Tak puas hati; isu karikatur

27 Mar

wake up Muslims!!

“Dan orang-orang Yahudi dan Nasrani tidak akan rela kepadamu (Muhammad) sebelum engkau mengikuti agama mereka. katakanlah: Sesungguhnya petunjuk Allah itulah petunjuk yang sebenarnya. Dan jika engkau mengikuti keinginan mereka setelah ilmu kebenaran sampai kepadamu, tidak akan ada bagimu pelindung dan penolong dari Allah” (Al-Baqarah; 120)

Kalau orang kampung kata, “itulah, kalau dah perangai macam tu, sampai anak cucu macam itulah jugak perangainya.”

Mereka bukan sahaja tidak berpuas hati sejak nabi Muhammad s.a.w diutuskan menjadi rasul malah hingga kini mereka masih dan tetap tidak berpuas hati. Satu-persatu tindakan tidak puas hati mereka itu dizahirkan. Cukuplah penyeksaan Palestin dan negara-negara Islam yang lain menjadi bukti terbesar sifat buruk mereka, malah Allah sendiri sudah banyak memberitahu kita melalui kalam-kalamNya.

Lakaran karikatur yang menggambarkan kepala Nabi Muhammad s.a.w. pada badan anjing, direka oleh pelukis Sweden Lars Vilks, 63, dan dikemukakan sebagai bahan pameran ke sebuah pusat warisan budaya Sweden.

Bagaimanapun, lakaran itu ditolak atas sebab-sebab keselamatan.

Namun, sebuah akhbar Sweden kemudian menyiarkannya bersama sebuah editorial yang mempertahankan kebebasan bersuara yang membawa kepada bantahan negara-negara Islam dan Vilks menerima beberapa ancaman bunuh.

Rabu lepas (10 Mac 2010), tiga akhbar Sweden menyiarkan semula karikatur itu.

Mereka langsung tidak mengambil pengajaran terhadap apa yang berlaku terhadap sebuah akhbar di Denmark satu ketika dahulu (macam lama sangat je). Tapi, apa yang hendak dihairankan, memang itu sifat mereka, dan Allah sendiri menyifatkan mereka sebegitu rupa. Apa yang perlu difikirkan ialah sifat orang Islam. Allah telah memberi hint yang jelas tentang sifat mereka untuk umat Islam sedar dan bangkit daripada tidur yang berpanjangan.

Jumaat lepas, lebih 500 umat Islam mewakili parti politik dan badan bukan kerajaan (NGO) berarak dan berhimpun di depan Kedutaan Besar Sweden, di sini semalam, bagi membantah tindakan tiga akhbar negara itu yang menghina Nabi Muhammad. Namun apakah tanggungjawab mempertahankan Islam dan Kekasih kita hanya tanggungjawab 500 orang ini sahaja. Bukan ingin mengajak semua orang menyertai perarakan dan demonstrasi tapi cukuplah dengan sensitiviti kita sebagai seorang Islam. Perkara paling mudah yang perlu ada dalam tiap hati umat Islam ialah cukup dengan merasa benci terhadap perbuatan mereka dan terus memperkuat hubungan dengan Allah agar iman terus teguh di atas jalan yang satu ini; satu-satunya agama yang diterima di sisi Allah. Juga perlu untuk kita membantu masyarakat sekeliling untuk menyedari perkara ini agar dasar kebencian kita terhadap perkara yang berlaku berasas dan berdasarkan kefahaman yang jelas. Menjadi tanggungjawab untuk membentuk generasi harapan kita supaya di masa akan datang umat Islam masih lagi sensitif terhadap perkara sebegini. Sedih untuk dibayangkan kiranya satu hari nanti, setelah kita menjadi golongan veteran, perkara ini akan diterima dan menjadi kebiasaan, na3uzubillah min zalik, namun yakin Islam tetap dalam pemeliharaan Allah cuma atas kita untuk berada di dalamnya atau tidak, itu sahaja.

Seterusnya menjadi tanggungjawab kita juga untuk provok mereka seperti yang mereka lakukan terhadap orang Islam. Setiausaha Agung Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM), Datuk Ma’amor Osman juga menggesa umat Islam negara ini memboikot semua produk dari Sweden bagi menunjukkan rasa marah dengan tindakan yang tidak menghormati sensitiviti umat Islam itu.

“Menjadi kewajipan kita untuk mencintai dan melindungi Rasulullah, jadi saya menyeru umat Islam bukan saja di Malaysia malah seluruh dunia untuk mengenal pasti dan memboikot semua produk dari Sweden.

“Masyarakat Islam juga boleh menghantar bantahan termasuk melalui emel kepada kedutaan Sweden di negara masing-masing bagi mengecam tindakan itu yang begitu tidak bertamadun dan beradab,” katanya.

Ambillah pengajaran terhadap peristiwa akhbar Denmark yang terdahulu, mereka akhirnya memohon maaf secara terbuka terhadap umat Islam, juga tidak dapat dinafikan sensitiviti umat Islam pada masa itu yang berusaha sedaya upaya untuk melemahkan ekonomi mereka dan alhamdulillah DENGAN PERTOLONGAN ALLAH, mereka akhirnya memohon maaf secara terbuka dan berjanji untuk tidak mengulanginya lagi. (rindu umat islam yang mempunyai kepekaan yang bersangatan dalam peristiwa Natrah)

~Betulkan yang biasa, Biasakan yang betul~

::lihatlah rumah-rumah ibadat mereka yang semakin berkembang pesat di tanah kita, Al-Aqsa::

Bina generasi harapan untuk terus mempertahan agama..

Jika sayang nabi, ingin tahu kisah perjalanan susah payah hingga Islam sampai kepada kita, teruslah mengikuti perjalanan junjungan mulia, Muhammad s.a.w di kelas sirah, tiap sabtu, 830 pagi di Beit Khaulah.

Advertisements
 

One response to “Tak puas hati; isu karikatur

  1. fye_flowright

    March 29, 2010 at 12:47 am

    fidaaka ya rasulallah !! ya Allah, KAU kurniakanla kekuatan kpd kami dlm menentang musuh2 Islam

     

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: