RSS

Perkongsian

12 Jan

Assalamualaikum wbt

Sedikit perkongsian berita dari Mesir:

Awal tahun baru ini masyarakat dunia terutamanya Mesir dikejutkan dengan berita pengeboman sebuah gereja di Iskandariah. Ramai yang tidak menyangka perkara ini akan berlaku. Berita ini mendapat liputan yang sangat meluas sehinggakan saya mendapat banyak SMS dari ahli keluarga di Malaysia yang bimbangkan keselamatan pelajar-pelajar Malaysia di sini. Sedangkan ramai pelajar Malaysia mungkin tidak pun mengambil tahu tentang peristiwa tersebut (barangkali kerana musim peperiksaan semakin hampir).

Sebagai muslim, sudah tentu kita tidak sama sekali menyetujui perbuatan yang mengancam keselamatan umum seperti ini. Pengeboman ini telah menyebabkan kematian 21 orang dan dikaitkan dengan gerakan Al-Qaeda.

Peristiwa pergaduhan antara kaum seperti ini menguji sensitiviti umat Islam. Mungkin ada persamaannya dengan isu penggunaan kalimah Allah di Malaysia.

Namun, seminggu selepas itu muncul pula berita kematian seorang muslim, Sayyid Bilal,31 dalam tahanan pihak keselamatan Mesir ketika masih dalam sesi soal siasat berkemungkinan berhubung kes pengeboman gereja tersebut. Beliau diberitakan meninggal dunia setelah diseksa dalam tahanan. Ahli keluarga beliau mendapati tubuh badan mangsa dipenuhi kesan-kesan seksaan. Bukan itu sahaja, ahli keluarga mangsa diancam untuk tidak membesar-besarkan peristiwa ini. Mereka juga diarahkan untuk menarik balik tuduhan terhadap pegawai polis yang terlibat.

Baca berita di sini

Orang-orang Yahudi dan Nasrani tidak sekali-kali akan bersetuju atau suka kepadamu (Wahai Muhammad) sehingga Engkau menurut agama mereka (yang telah terpesong itu). Katakanlah (kepada mereka): “Sesungguhnya petunjuk Allah (agama Islam itulah petunjuk yang benar”. dan Demi Sesungguhnya jika Engkau menurut kehendak hawa nafsu mereka sesudah datangnya (wahyu yang memberi) pengetahuan kepadamu (tentang kebenaran), maka tiadalah Engkau akan peroleh dari Allah (sesuatupun) yang dapat mengawal dan memberi pertolongan kepadamu.

* Mungkin perlu lebih mengambil tahu tentang isu-isu ummah ini, ada penambahan, anyone?

** Kepada yang akan menghadapi peperiksaan, syiddu helku!! Semoga kesungguhan kalian dikira oleh Allah SWT.

Advertisements
 
Leave a comment

Posted by on January 12, 2011 in Present is the past

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: