RSS

jom DOA!~

03 Jun

Bismillahirrahmanirrahim. Hari ni teringin menulis sesuatu tentang satu sifat Allah yang istimewa, Al-Fattah الفتاح

“tak kenal maka tak cinta”

begitu halus maksud yang mahu diketengahkan melalui sebaris peribahasa ini. Untuk mencintai sesuatu maka kita harus mengenalinya terlebih dahulu. Biar saya coretkan satu contoh; sebuah kerajaan yang tersohor, gemilang, terbilang,aman dan makmur pastinya memiliki seorang raja yang sangat-sangat adil. Rakyatnya pula saling bantu membantu dan berkasih sayang. Mereka tidak membenci raja tersebut  lantaran sifat saling menghormati dan mengenali raja itu serta raja pula sentiasa mendengar segala aduan dan permintaan rakyat jelata. Adakah raja tersebut dengan tiba-tiba sahaja bisa memberi arahan dan rakyat juga tiba-tiba sahaja bisa mendengar arahan?? Pastinya rakyat sudah dahulu mengenali raja ini, bahkan raja juga pasti lebih-lebih lagi mengenali rakyatnya yang walaupun  ramai lalu mewujudkan mutual relationship yang positif.

اذ عرف الأمر سهل الأوامر

“jika seorang penguasa itu dikenali maka itu memudahkan segala arahan”

Begitu juga Allah, DIA pemilik sebesar-besar kerajaan. Kenalilah DIA maka mudahlah kita dalam mentaati perintahnya. الفتاح Apa yang dimaksudkan dengan sifat Allah AlFattah?? Perkataan” fataha” beerti  membuka berlawanan dengan menutup, oleh itu dengan sifat ini beerti segalanya-galanya adalah tertutup dan Al-Fattahlah yang membukanya. Dengan iradat dan qudrat-Nya, DIA membuka setiap segala yang tertutup, dan mengangkat segala keburukan dan bala, merawat segala kesedihan dan kesusahan. Al-Fattah akan membuka segala pintu kebaikan dan kesenangan.

Jika dunia dirasakan begitu sempit bagi kita; yang berpenyakit last stage sepertinya sudah tiada harapan lagi, seolah-olah tiada harapan untuk maqbul dalam peperiksaan, pakcik arab selalu marah sebab mintak harga kurang, seolah-olah pintu Palestine dan masjid Al-Aqsa akan selamanya ditawan seolah-olahnya dunia menyisihkan! Mintalah ..serulah pada-Nya dengan nama ini..

DIA juga membuka segala pintu kejayaan dan taufiq pada permulaan amalan kita.

و عنده مفاتح الغيب لا يعلمها الا هو

“padanya kunci segala perkara ghaib, tiada siapa yang mengetahuinya kecuali DIA”

Katakan anda akan mengambil lesen kereta, maka bagi sesiapa yang tidak pernah mengambilnya, ini perkara baru yang pasti mendebarkan jiwa, ataupun anda akan melangsungkan perkahwinan pada esok hari ataupun anda akan menduduki peperiksaan akhir tahun perubatan.. semuanya adalah perkara baru yang mana kita tidak pernah melaluinya dan tidak mengetahui apa akan terjadi selepasnya, baik buruknya. Padanya kunci kejayaan, mintalah pada-Nya pada permulaan kejadian dengan nama-Nya Al-Fattah. Sudah berapa agaknya umur kita terlepas dari meminta dengan nama Allah yang ini, sedangkan sudah terlalu banyak perkara baru yang telah kita jalani tanpa memohon pada-Nya.. ahh ruginya! Makanya tidak hairanlah jika perjalanan hidup kita “agak berliku” jika difikir-fikirkan

.

DIA pembuka jalan HAQ ketika mana kita sedang dizalimi. Maka, janganlah kita takut dan mengalah jika kita berterusan diancam, Muslim yang sentiasa difitnah dan dilabel sebagai terrorist, extremist dan sebagainya.

لا يفتح الله للناس في رحمة فلا ممسك لها

“bila mana Allah membuka pintu rahmat-Nya pada manusia, tiada siapa yang boleh menghalang-Nya”

Percaya dan yakin kepada Allah adalah kunci kepada termakbulnya doa kita. Sebagaimana kisah Saidatina Aisyah R.A sedang beliau sendiri adalah ummul mukminin dan kisah Nabi Yusof A.S juga dizalimi dan difitnah. Maka sabar dan doa adalah jalannya. KesanJika kita benar-benar mengimani sifat Allah yang ini, kita akan sentiasa bersungguh dalam amalan kita sehingga akhirnya Allah akan membuka jalan keluar untuk kita dengan syarat setelah kita bersusah-susah dan berpayah-payahan pada mulanya.

Teringat saya kisah beberapa tahun sebelum penghijrahan Baginda S.A.W  yang beusaha mendapatkan himayah atau perlindungan satu kaum untuk menyebarkan dakwah Allah ini dan pilihannya adalah yang cream of the cream! Adakah dengan sekali seruan ke beberapa buah khemah semasa musih haji tersebut berupaya mendapatkan hasil yang dikehendaki, bahkan tidak.. kesemua 26 khemah kabilah dilewatinya. Bahkan menghadapi setiap satunya dengan pelbagai bentuk penentangan. Akhirnya pada hari terakhir musim haji tahun tersebut tatkala kabilah-kabilah ini hampir pulang sempat juga Baginda menghabiskan kabilah yang terakhirnya dan akhirnya inilah sekumpulan syabab dan pemuda yang dengan izin Allah memberi perlindungan dan memulakan penyabaran dakwah di Madinah.

Ia membuka pintu cita-cita ataupun amal bahawa peluang tetap ada. Ia juga menjadi sebab untuk kita berusaha sehingga saat-saat akhir pertarungan. Maha suci Allah!

و لله الأسماء الحسنى فادعواه بها

“pada Allah terdapat nama-nama yang baik. Maka serulah dengan nama-Nya”

 
Leave a comment

Posted by on June 3, 2011 in Sharing is caring, Wheel of life

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: